Natuur bij Windesheim
Windesheim is een klein dorp aan de IJssel. Het behoort tot de gemeente Zwolle.
Door de eeuwen heen heeft de IJssel het landschap vormgegeven. De zandafzettingen groeiden uit tot rivierduinen waarop al in de oudheid mensen woonden en waarop in de 14e eeuw een klooster werd gebouwd. De regelmatige overstromingen zorgden voor voedselrijke gronden, goed voor landbouw, veeteelt en fruitteelt. Vanaf de 19e eeuw werd de klei afgegraven voor het bakken van stenen in de steenfabriek. Op die open plekken zijn bijzondere natuurgebieden ontstaan, zoals:
Tichelgaten met ijsvogel, visarend en havik
6 gebieden
Binnen waarneming.nl, een online platform m.b.t. tellingen van planten en dieren, worden 6 gebieden bij Windesheim getypeerd,elk met een eigen bijzondere flora en fauna. We hebben hieronder die indeling in 6 gebieden aangehouden.
Beschermd gebied
De bescherming van natuur en landschap van het Buitengebied - IJsselzone, Windesheim is wettelijk vastgelegd. Het gebied ligt in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) , dat is het gebied waarin door bestaande natuur, reservaatvorming en natuurontwikkeling een duurzaam netwerk van natuurgebieden tot stand wordt gebracht. De uiterwaarden van de IJssel (gebied 2) behoren ertoe, evenals de kleiputten bij Windesheim (gebied 4) en het landgoed Windesheim (gebied 3). Aan weerszijden van het dorp Windesheim en door de Molenpolder (gebied 6) loopt een brede verbindingszone die de Veluwe met het Vechtdalgebied verbindt. Om de gebieden te laten aansluiten daar waar de Rijksstraatweg een hindernis vormt, zijn wild-oversteekplaatsen ingericht.
Natura 2000. Gebied 4 Tichelgaten is onderdeel van de Rijntakken, een van de ruim 160 Nederlandse Natura 2000-gebieden. Het gebied behoort daarmee tot de meest waardevolle natuurgebieden van Europa.
Soort gebied | Waar |
Gebied 1. De IJssel ter hoogte van Windesheim
|
|
Gebied 2. De Uiterwaarden Tichelgaten
|
|
Gebied 3 Landgoed
Op het landgoed is een laantje met beukenbomen. Windesheimers hebben in de boombast hun sporen nagelaten...Klik hier |
|
Gebied 4 Tichelgaten Er komen veel moeras-en oeverplanten voor en watervogels hebben hier hun broedgebied. In het gebied staat vogelkijkhut De IJsvogel. |
|
Gebied 5 Windesheim dorp Eeuwenlang heeft de IJssel zand aangevoerd op de gronden vlak langs de rivier. Het zand werd vastgehouden door wat begroeiing en er ontstonden rivierduinen. Windesheim, maar ook Herxen en Harculo zijn op zulke rivierduinen gebouwd. In 1387 werd het klooster Windesheim gesticht (in bewerking), |
|
Gebied 6 Molenpolder Klik hier voor het verhaal over het ontstaan van de Molenpolder |
1= IJssel ter hoogte van Windesheim
2= Uiterwaarden Tichelgaten
3= Landgoed Windesheim
4= Tichelgaten
5= Windesheim dorp
6= Molenpolder
Vogelwaarneming op waarneming.nl
Het hele gebied is rijk aan vogels. Op de website waarneming.nl houden waarnemers dagelijks tellingen bij van vogels, maar ook van alles wat bloeit en leeft zoals insecten, zoogdieren, vlinders, planten, mossen etc. Kijk hieronder voor de recente tellingen.
Gebied 1 IJssel ter hoogte van Windesheim https://waarneming.nl/gebied/view/134442
Gebied 2 Uiterwaarden tichelgaten https://waarneming.nl/gebied/view/35329
Gebied 2 Uiterwaarden tichelgaten. Hier bevindt zich vogelkijkhut De Visarend http://vogelkijkhut.nl/view/589/
Gebied 3 Landgoed Windesheim https://waarneming.nl/gebied/view/6572
Gebied 4 Tichelgaten https://waarneming.nl/gebied/view/5282
Gebied 4 Tichelgaten. Hier staat vogelkijkhut De IJsvogel http://vogelkijkhut.nl/view/236/
Gebied 5 Windesheim dorp https://waarneming.nl/gebied/view/190400
Gebied 6 Molenpolder https://waarneming.nl/gebied/view/6591
Wandelroutes: In het gebied zijn veel wandelroutes uitgezet. Klik hier voor routes
Erfgoed wandelroute: 10 km rondwandeling langs bekende én onbekende plekjes in Windesheim en omgeving. Klik hier
Fietsroute: In 2018 heeft de ANWB de Windesheimroute bovenaan de lijst met mooiste fietsroutes van Nederland gezet. Klik hier voor de routeinformatie
Lit:
Windesheim, studies over een Sallands dorp bij de IJssel
Salland-West, zichtbaar en verborgen tussen Heino, Wijhe en Zwolle